Догляд за виноградом у листопаді: рекомендації та хитрощі від досвідченого садівника з Полтавського краю.
Осінній план дій для садівників не зводиться лише до мульчування, особливо в контексті виноградарства. Наприклад, для виноградарів останній осінній місяць часто присвячений збору та підготовці живців винограду до зберігання. Про це розповів виноградар з Полтавщини Володимир Шпак у своєму YouTube-каналі.
Відповідно до його рекомендацій, живці варто заготовляти після того, як листя повністю опаде, що зазвичай відбувається в листопаді. У цей період лоза повинна бути добре визрілою, мати коричневий відтінок і бути товщиною приблизно з олівець.
Для проведення живцювання відступіть від землі приблизно 5-10 см і зріжте пагін. Видаліть усі вуса.
Далі наріжте пагін на живці завдовжки 30-40 см, на кожному має бути не менше 3 бруньок.
Зберіть живці у групи та зв'яжіть їх разом. У разі наявності різних сортів, не забудьте їх підписати. Далі загорніть живці у пакет або плівку і розмістіть у льоху чи холодильнику на нижній полиці. Ідеальна температура для зберігання варіюється від +2 до +4 °C.
Іноді необхідно оглядати живці, за наявності цвілі. Обприскайте їх препаратами від хвороб або марганцівкою, добре просушіть і відправте назад на зберігання.
Деякі виноградарі в листопаді виконують обробку виноградників купоросом, але пан Володимир не рекомендує цього робити, адже існує ризик випадкового пошкодження лоз.
У листопаді також можна висаджувати нові саджанці винограду, але тільки в тому випадку, якщо земля ще не промерзла. Якщо зима буде теплою, це заняття можна продовжити навіть у грудні та січні.
Також дуже важливо здійснити вологозарядний полив вашого виноградника. Це особливо актуально при малосніжній зимі з різкими морозами. У таких умовах ґрунт може тріскатися, що може негативно позначитися на кореневій системі винограду.
Якщо ж ви вже виконали план робіт на винограднику на сьогодні, радимо потішити себе корисним десертом з виноградом на йогуртом.