Глобальне потепління б'є по найважливішому: Південна Корея може втратити кімчі
Пекінська капуста, основа для гострої страви кімчі, традиційної для КНДР і Південної Кореї, не росте в теплому кліматі.
Знаменита корейська страва кімчі може постраждати через зміни клімату: за словами науковців, фермерів та виробників, якість і кількість китайської капусти, яку в Україні називають пекінською і використовують для приготування кімчі, погіршуються через підвищення температури. Про це повідомляє Reuters.
Пекінська капуста чудово адаптується до прохолодного клімату і зазвичай культивується у гірських регіонах, де температура впродовж основного літнього періоду рідко перевищує 25 градусів за Цельсієм.
Наукові дослідження вказують на те, що підвищення температури, спричинене зміною клімату, загрожує сільськогосподарським культурам настільки серйозно, що в майбутньому Південна Корея може зіткнутися з проблемою вирощування капусти через посилення спеки.
"Ми сподіваємося, що ці прогнози не справдяться. Але пекінська капуста любить рости в прохолодному кліматі і пристосовується до дуже вузького діапазону температур. Оптимальна температура -- від 18 до 21 градуса за Цельсієм", -- сказав фітопатолог і вірусолог Лі Ен Гю.
На полях і в кухнях, будь то комерційних чи домашніх, фермери та виробники кімчі вже зазнають змін.
Пікантне, ферментоване кімчі можна приготувати з різноманітних овочів, таких як редис, огірки та зелена цибуля, однак найпоширенішим варіантом залишається той, що базується на капусті.
Розповідаючи про вплив високих температур на овочі, Лі Ха Ен, яка отримала звання майстра кімчі від Міністерства сільського господарства, зазначила, що серцевина капусти "втрачає свою якість, а корінь стає м'яким".
"Якщо ситуація не зміниться, то влітку, ймовірно, нам доведеться відмовитися від кімчі з капусти", – зауважила Лі.
Згідно з інформацією державного статистичного агентства, торік площа посівів капусти зменшилась до менш ніж половини від рівня, зафіксованого 20 років тому: 3995 гектарів проти 8796 гектарів.
Згідно з інформацією від Управління з розвитку сільських територій, яке є державним аналітичним центром у галузі сільського господарства, кліматичні моделі передбачають значне скорочення площі сільськогосподарських угідь протягом найближчих 25 років до всього лише 44 гектарів. До того ж, до 2090 року у високогірних регіонах капуста взагалі не буде вирощуватися.
Дослідники називають причинами втрати врожаю високі температури, непередбачувані сильні дощі та шкідників, з якими стає складніше боротися в більш тепле і тривале літо.
Грибкова інфекція, яка призводить до в'янення рослин, створює серйозну загрозу для фермерів, оскільки її симптоми стають помітними лише безпосередньо перед збором урожаю.
Кліматичні зміни загострюють виклики, що стоять перед індустрією кімчі в Південній Кореї, яка вже страждає від конкуренції з більш дешевим китайським імпортом, широко представленим в ресторанах.
Опубліковані в понеділок митні дані показали, що імпорт кімчі станом на кінець липня зріс на 6,9% до 98,5 млн доларів США цього року, причому майже вся сума надійшла з Китаю, що є найвищим показником за цей період.
До цього часу уряд зосереджувався на використанні великих сховищ із контрольованим кліматом для запобігання коливанням цін і дефіциту. Водночас, науковці активно працюють над створенням нових сортів сільськогосподарських культур, здатних витримувати тепліший клімат, а також більш стійких до значних змін у кількості опадів і різних інфекцій.
Однак фермери, як-от 71-річний Кім Сі-гап, який усе життя пропрацював на капустяних полях східного регіону Каннин, побоюються, що вирощування цих сортів обійдеться дорожче, а їхній смак буде не зовсім таким, як у інших.
"Коли ми дізналися про прогноз, що настане час, коли в Кореї стане неможливо вирощувати капусту, це викликало у нас шок і глибокий сум. Адже кімчі -- це невід'ємна частина нашого столу. Що ж ми робитимемо, якщо це станеться?", -- висловив стурбованість Кім.
Нагадаємо, що раніше Фокус публікував рецепт кімчі, відомої корейської традиційної страви. Зазвичай, після збирання врожаю, вся родина збирається разом для приготування кімчі та може обробити не менше 60 качанів капусти.