Мігрень: харчування, що може допомогти полегшити біль у голові
Мігрень -- це більше, ніж звичайний головний біль і вона може суттєво вплинути на якість життя.
Журнал HealthLine повідомляє, що деякі харчові продукти можуть допомогти зменшити або навіть уникнути нападів мігрені. Особливо корисними в цьому контексті можуть виявитися магній, омега-3 жирні кислоти та певні інші продукти.
Практично кожна людина періодично відчуває головний біль, але для тих, хто страждає на мігрень, біль може бути значно інтенсивнішим і супроводжуватися такими ознаками, як нудота, підвищена чутливість до світла і звуків. Дослідники вказують на те, що харчування має суттєве значення у терапії мігрені, і зміни в дієті можуть іноді допомогти зменшити як частоту, так і інтенсивність нападів.
Деякі харчові продукти насичені мінералами, вітамінами та жирними кислотами, які можуть допомогти у профілактиці мігрені. Хоча тригери головного болю можуть варіюватися у різних людей, існує певний набір продуктів, які здатні позитивно впливати на загальний стан здоров'я.
Магній є важливим мікроелементом, що допомагає у функціонуванні нервової системи. Дефіцит магнію іноді пов'язаний з мігренню, тож продукти, багаті на нього, можуть допомогти зменшити напади головного болю. До них належать:
Омега-3 жирні кислоти мають протизапальну дію, що може полегшити симптоми мігрені. Продукти, багаті омега-3 жирними кислотами, включають:
Підвищення споживання харчових волокон у раціоні може сприяти зменшенню кількості нападів мігрені. До продуктів, багатих на клітковину, належать:
Зневоднення є частою причиною мігрені, тому вживання достатньої кількості води щодня допомагає зменшити тяжкість і частоту головного болю. Деякі чаї також можуть бути корисними, зокрема імбирний чай, що зменшує симптоми нудоти, і м'ятний чай, який допомагає при головному болю.
Слід уникати споживання оброблених продуктів, віддаючи перевагу цільним та необробленим. До таких продуктів належать фрукти, овочі, цільнозернові, бобові, горіхи і насіння, які постачають організму важливі поживні речовини і можуть знизити ймовірність розвитку мігрені. Варто зазначити, що повна відмова від оброблених продуктів може бути непростою справою. Деякі з цих продуктів містять добавки, такі як штучні аромати, підсолоджувачі або консерванти, які у певних випадках можуть стати тригерами для мігрені у деяких людей.
Деякі харчові продукти та їхні хімічні компоненти можуть стати каталізаторами для розвитку мігрені. Хоча певні продукти здатні спровокувати напади, реакція на них є суто індивідуальною для кожної людини.
Ведення харчового щоденника може стати корисним інструментом для моніторингу вашого раціону та виявлення зв'язку між спожитими продуктами і нападами мігрені. Іноді симптоми можуть проявитися через кілька хвилин чи годин після вживання певних страв. Використовуючи щоденник, ви зможете виявити повторювані тенденції та уникнути тих продуктів, які спричиняють неприємні реакції.
Немає єдиної дієти, яка б підходила для всіх, хто страждає на мігрень, проте кілька з них можуть зменшити частоту нападів.
Перед тим як вносити суттєві зміни до свого харчування, завжди важливо отримати консультацію у лікаря або дієтолога.