Ось що потрібно знати про зберігання продуктів у холодильнику: важливі рекомендації та правила.
Реформи тривають. В Україні відбувається оновлення освітньої програми для старшокласників: ось ключові моменти, які варто врахувати.
Проте, виявляється, що навіть до такого звичного процесу можна підійти з більшою усвідомленістю, щоб овочі, фрукти та готові страви тривалий час зберігали свої корисні властивості та свіжість. ТСН.ua розповідає про правильні методи зберігання продуктів у холодильнику. Цю інформацію повідомляють Контракти.UA.
Чому краще зберігати продукти в холодильнику? За низьких температур сповільнюється утворення та розповсюдження мікробів, а тому їжа довше залишається свіжою та безпечною для споживання. Однак просто перекласти йогурт, м'ясо або яйця в холодильник недостатньо. Існують певні правила зберігання продуктів в холодильнику. І якщо ви будете їх дотримуватися, тоді зелені яблука не перетворяться на коричневі, щойно зварені макарони не вкриються пліснявою, а свіжий сир не буде пахнути рибою, яка стоїть на сусідній поличці.
Встановлення правильного температурного режиму є першим і надзвичайно важливим етапом. Ідеальною вважається температура на рівні 5 градусів за Цельсієм або нижче. Для деяких продуктів, таких як м'ясо, необхідно дотримуватися ще нижчих температур, але зберігати їх просто у морозильнику не є єдиним варіантом. Багато сучасних холодильників оснащені спеціальними відділеннями для риби та м'яса, де температура підтримується на рівні нуля градусів.
Саме на верхніх поличках зберігається найстабільніша температура, тому тут потрібно залишати продукти, які не потрібно готувати. Сміливо ставте сюди залишки приготованих раніше страв або ті продукти, які вже готові до вживання (хумус, паштет). Також верхня поличка в холодильнику - найкраще місце для ягід, напоїв та зелені. Останню спочатку потрібно поставити в банку з водою, а потім прикрити харчовою плівкою.
У цьому відсіку холодильника підтримується найнижча температура, що робить його ідеальним для зберігання сирого м'яса, морепродуктів, риби, яєць та молочних виробів. Важливо, щоб усі ці продукти залишалися у своїй упаковці, оскільки це допоможе зменшити ймовірність розвитку бактерій. Для риби та м'яса слід виділити окреме місце в холодильнику, що забезпечить запобігання поширенню мікробів на інші харчові продукти.
Більшість господинь зберігає в висувних ящичках сирі овочі та фрукти. Це правильно, але багато хто забуває про важливий нюанс. Різноманітні фрукти, зокрема сливи, персики, яблука, виділяють етилен. Це хімікат, який допомагає їм швидше дозрівати, але також негативно впливає на овочі. А тому не забувайте зберігати ці продукти в холодильнику в окремих ящичках. А ще не варто їх мити перед тим, як покласти до холодильника. Через зайву вологу вони будуть швидше псуватися та підгнивати.
Дверцята холодильника часто відкриваються, що призводить до коливань температури всередині. Тому на таких поличках слід зберігати продукти, які можуть витримувати зміни температури і не псуються швидко. Наприклад, це можуть бути соки, закриті консерви, вода, спеції та соуси. Проте яйця краще не залишати на цих поличках, їх варто перемістити на нижню полицю в холодильнику для забезпечення безпеки.
Не забувайте, що не слід перевантажувати полиці продуктами. Ключовим є забезпечення вільного руху холодного повітря, яке необхідне для ефективного охолодження їжі.
В морозильній камері можна зберігати абсолютно все: від йогуртів до соусів. Але варто спочатку покласти продукти в пакет для заморожування або контейнер - так ви збережете його основні властивості. Також варто пам'ятати, хоча продукти в морозильній камері зберігаються досить довго, краще їх спожити протягом 3-6 місяців.
Існує перелік продуктів, зберігання яких у холодильку заборонене: