Продукти, що сприяють здоров'ю кишечника: які овочі є корисними для шлунка - Health 24
Багато людей приділяють увагу здоров'ю серця та мозку, не звертаючи належної уваги на стан кишківника. Це велика помилка, адже мікробіом кишківника є суттєвим чинником для процесів травлення, зміцнення імунної системи та навіть впливу на емоційний стан.
Видання EatingWell назвало 6 найкращих продуктів для здоров'я кишківника.
Дивіться також Який напій категорично не можна пити під час вагітності
Консервована квасоля слугує відмінним джерелом нерозчинної клітковини, рослинних білків та пробіотиків, що сприяють підтримці здорового мікробіома.
За даними дослідження, проведеного у 2023 році, щоденне вживання квасолі (близько 1 склянки) сприяє підвищенню різноманітності кишкових мікробів, що, в свою чергу, часто асоціюється з поліпшенням травлення.
Консервована квасоля вже готова до споживання і є вкрай універсальним продуктом, що дозволяє без зусиль включати її в різноманітні рецепти.
Відповідно до проведених досліджень, артишоки виявили здатність позитивно впливати на склад кишкового мікробіома.
Вони містять пробіотичну клітковину, відому як інулін, яка надзвичайно ефективна в стимулюванні розвитку біфідобактерій.
Завдяки значній присутності пребіотичних волокон, зокрема фруктоолігосахаридів, цибуля стає незамінним продуктом для підтримки здоров'я кишечника. Ці волокна сприяють активізації росту корисних бактерій, таких як біфідобактерії та лактобактерії.
Подібно до цибулі, часник також багатий на пребіотичні волокна, зокрема інулін та фруктоолігосахариди, що сприяють росту корисних бактерій у шлунково-кишковому тракті.
Окрім цього, часник володіє антимікробними характеристиками, здатними знищувати небезпечні бактерії.
Овес – це ще один відмінний продукт, що підтримує здоров'я кишечника, адже він багатий на бета-глюкани. Ця розчинна клітковина формує гелеподібну масу в травному тракті. Завдяки цьому процесу, травлення сповільнюється, що сприяє кращому засвоєнню поживних речовин і забезпечує живлення для корисних бактерій, що мешкають у кишечнику.
Останні дослідження показують, що вживання вівса може мати благотворний ефект на склад мікробіому кишечника.
Свіжі дослідження свідчать про те, що горіхи є не лише відмінним джерелом білка, а й здатні благотворно впливати на функціонування кишкової системи.
Зокрема, горіхи є джерелом клітковини, яка сприяє покращенню травлення. Деякі наукові дослідження також показали, що регулярне споживання арахісу та фісташок може збільшити кількість корисних бактерій у кишковому тракті.