Як приготувати неймовірну гречку, що розтане у роті: поради від професійних кухарів.
РБК-Україна (проєкт Styler) зібрали поради кухарів щодо того, як приготувати смачну і розсипчасту гречку різними способами.
Гречку готують не лише на плиті в каструлі - хоча це найрозповсюдженіший метод. Приготувати смачну гречку можна і в мікрохвильовці та мультиварці, але дії відрізнятимуться.
Приготувати гречку у каструлі.
Для приготування гречки в каструлі, необхідно насипати відповідну кількість крупи в ємність і залити її холодною водою в співвідношенні 1:2.
Перед приготуванням гречку можна промити, однак, якщо крупа має хорошу якість, це не обов'язково. Доведіть воду з гречкою до кипіння, додайте щіпку солі, а потім варіть на малому або середньому вогні близько 20 хвилин. Помішувати гречку не потрібно.
Якщо варити гречку на мінімальному вогні, слід накрити каструлю кришкою. Для приготування на середньому вогні кришка не потрібна.
Коли вся рідина повністю вбереться в крупу, гречка буде готова. Після цього можна додати оливкову олію або вершкове масло для покращення смаку.
Приготування гречки в мікрохвильовій печі.
Для приготування гречки в мікрохвильовій печі спочатку промийте крупу під струменем води. Далі залийте гречку окропом або кип'яченою гарячою водою в співвідношенні 1:2. Потім дайте гречці настоятися протягом 20 хвилин.
Готувати гречку в мікрохвильовці потрібно в посуді, призначеними для мікрохвильової печі. Залиту водою гречку потрібно поставити мікрохвильовку на 5 хвилин, встановивши максимальну потужність. Накривати посуд кришкою не потрібно.
За цей час вода повинна закипіти, однак це також залежить від потужності приладу. Коли гречка закипить, її потрібно підсолити та перемішати.
Закрийте каструлю спеціальною кришкою або тарілкою, що підходить для використання в мікрохвильовій печі. Продовжте приготування гречки приблизно 10 хвилин, зменшивши потужність до 60%.
Дайте готовій гречці відпочити протягом 5 хвилин, щоб вона стала більш розсипчастою. Потім можна додати трохи вершкового масла або вашого улюбленого соусу.
Приготувати гречку у мультиварці.
Щоб приготувати гречку в мультиварці, спершу варто ретельно відсортувати крупу, видаливши сміття, а потім промити її під струменем води. Помістіть очищену гречку в чашу мультиварки і додайте воду у співвідношенні 2-2,5 склянки на одну склянку крупи.
Додайте сіль, закрийте кришку та встановіть мультиварку на режим "Гречка" (або "Крупа", "Каша", "Рис"). Якщо час варіння не виставився автоматично, встановіть тривалість приготування на 30-35 хвилин.
Готувати гречку можна різними способами (ілюстративне фото: Freepik)
Після спрацювання таймера вкиньте в гречку шматочок масла та залиште кашу на 10-20 хвилин.
Промочити гречану крупу.
Гречку можна приготувати без варіння, просто замочивши її на щонайменше 4 години або залишивши на ніч. Цей метод стане в пригоді в умовах відсутності електрики.
Для приготування гречки методом замочування спочатку необхідно залити крупу водою в співвідношенні 1:2, додати сіль і накрити ємність кришкою. Після того як гречка настоїться, слід злити зайву рідину, переклавши її на сито.
В незалежності від обраного способу приготування, гречка завжди виходитиме смачною та розсипчастою, якщо керуватися певними правилами. Крім того, додаткові кроки можуть значно покращити її смакові якості.
Перед варінням гречки її слід обсмажити.
Вважається, що обсмажування гречки перед відварюванням допомагає розкрити її смак. Для цього після промивання крупи її треба просмажити на гарячій пательні протягом 30-60 секунд.
Для приготування у мультиварці можна обсмажити промиту крупу, вибравши режим "Смаження".
Дотримуватися пропорцій
Ідеальне співвідношення для приготування гречки становить дві склянки води на одну склянку крупи. Хоча додавання більшої кількості води може зробити гречку ніжнішою, це також може призвести до її переварювання.
Не змішувати під час приготування.
Для того щоб гречка зберегла свою текстуру, не рекомендується її перемішувати під час варіння – це може призвести до пошкодження розм'якшеної крупи.
Додати спеції
Надати аромат та покращити смак гречки можуть спеції. Окрім духмяного перцю, лаврового листа та гвоздики, можна додати кардамон, бодян або навіть корицю. Проте обов'язкові інгредієнти для смачної гречки - вершкове масло та сіль.